- 0726.538.646
- office@autorizare-iscir.ro
- Ce spun clientii nostri
Instalatii de ridicat
Instalatii mecanice sub presiune
Contact
0726.538.646
Centrale termice
Centralele termice sunt echipamente consumatoare de combustibil gazos ,lichid sau solid si se supun reglementarilor specificate in Prescriptia Tehnica ISCIR PT A1/2010 sau PT C9/2010 .
Pentru a utiliza in conditii de siguranta acest echipament, centrala termica, trebuie sa montati, sa puneti in functiune si sa ii autorizati functionarea cu firme autorizate ISCIR , inclusiv operator RSVTI. Fiecare etapa din acest proces este insotita de acte care se verifica in functie de etapa in care sunteti.
- proces verbal de punere in functiune a instalatiei interioare de utilizare gaze naturale (dosar preliminar avizat distrigaz )
- factura achizitie centrala termica
- certificat garantie centrala termica
- manual de utilizare centrala termica
- raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF) + livret aparat
- Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR conform PT pentru montaj (procesul verbal de probe la rece)
- copie dupa autorizatia ISCIR a firmei care a instalat centrala termica
- autorizatia persoanei autorizate pentru deservire ( fochist in cazul cazanelor mai mari de 400 kw) , care va fi supusa unui program de instruire.
Procesul verbal de punere in functiune al instalatiei interioare de utilizare gaze naturale il primiti ca urmare a finalizarii executiei instalatiei de gaze, acesta se face impreuna cu un reprezentant al distribuitorului de gaze naturale si executantul.
Factura de achizitie centrala termica, certificat de garantie, manual de utilizare il primiti de la vanzatorul centralei termice.
Raportul de prima punere in functiune il primiti de la tehnicianul care efectueaza operatiunile respective la finalizarea completa a instalatiei de incalzire, la "prima pornire". Punerea in functiune este poate fi asigurata gratuit de catre comerciantul centralei termice prin centre de asistenta si service abilitate, dar exista si exceptii.
Declaratia de conformitate este procesul verbal de probe la rece pe care il primiti la finalizarea lucrarilor de executie a instalatiei de incalzire. Trebuie insotit de copia dupa autorizatia ISCIR a montatorului.
Autorizarea la functionare a centralei termice este obligatorie conform prescriptiei tehnice ISCIR A1 / 2010 si are valabilitate 2 ani.
La autorizare participa reprezentanti ai societatilor autorizate ISCIR conform PT A1 / 2010 .
Nota: Societatile comerciale se autorizeaza conform prescriptiei tehnice ISCIR separat pentru:- montaj (conteaza puterea centralei, autorizatiile sunt pentru montaj centrale)
- punere in functiune (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
- service (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
- autorizatii de functionare si verificari tehnice periodice / revizie
ACTE NECESARE INSTALARE CENTRALA TERMICA MURALA
Pentru instalarea unei centrale termice trebuie parcursi urmatorii pasi:
- Depunerea unei cereri de debransare de la sistemul de incalzire centralizat.
- Racordarea individuala la instalatia de gaze naturale efectuata de o firma autorizata ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale).
- Obtinerea aprobarii pentru cel de-al doilea foc (extindere centrala) prin depunerea unei cereri la furnizorul de gaze naturale.
- Achizitionarea unei centrale termice.
- Montarea centralei efectuata de o firma autorizata ISCIR.
- Incheierea contractului de executie a instalatiei termice si primirea procesului verbal de receptie a lucrarii precum si a unei copii dupa autorizatia ISCIR de montare.
- La finalizarea lucrarii de incalzire se va face punerea in functiune a centralei de catre o firma agreata de producatorul centralei. Lista firmelor se gaseste pe certificatul de garantie primit la achizitionarea centralei.
Acte necesare pentru punerea in functiune :
- proiectul de gaz avizat de furnizorul de gaze
- procesul verbal de receptie a lucrarii de incalzire
- copia dupa autorizatia ISCIR de montaj - Autorizarea functionarii centralei termice de catre o firma autorizata ISCIR pentru VTP (verificare tehnica periodica) contra cost.
Acte necesare pentru autorizarea functionarii :
- proiect instalatie termica avizat IT si IS (instalatie termica si instalatie sanitare) de catre un verificator autorizat MLPTL si avizat RADTI.>
- factura achizitie centrala termica
- certificat de garantie centrala termica
- manual de utilizare pentru centrala termica in limba romana ( inclusiv instructiuni exploatare / utilizare operator )
- raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
- aviz import ISCIR pentru centrala termica (doar in situatia in care echipamentul este din afara comunitatii europene dar este purtator de marcaj CE )
- declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR.
Autorizarea de functionare ( AF-ul ) se acorda de regula contra-cost. Aceasta autorizatie este valabila 2 ani de zile de la data emiterii. Dupa terminarea celor 2 ani de zile trebuie sa prelungiti aceasta autorizare printr-o VTP ( Verificare tehnica periodica ) care se va efectua de catre o societate autorizata ISCIR, tot contra-cost. Aceasta VTP este obligatoriu sa se efectueze si mai departe din 2 in 2 ani.
In cazul in care veti avea un control de la furnizorul de gaze si nu aveti aceste documente riscati sa vi se puna sigiliu pe gaze, pana in momentul in care veti avea toate actele la zi. Nu e de joaca, pentru ca am cunostinte care au patit-o si au stat si vreo 3-4 zile fara caldura si apa calda.
Top Centrale Termice de Apartament:
- Buderus Logamax U042 K 24KW ........31,15%
- Viessmann Vitopend 100 - 24KW ..... 22,30 %
- Vaillant Turbotec Pro 24KW .....13,44 %
- Arca Pocket 24F 25KW ¦.....10,16 %
- Bosch 3000 W Junkers Ceraclass -24 KW ........... 9,83 %
- Saunier Duval Therma Classic F25 25KW ¦..........6,89 %
- Ariston Bis 24FF - 24KW ¦...... 6,23 %
Centrala termica murala sau cazan mural este un cazan montat pe un perete sau intr-o nisa pus in adancitura ca din perete, destinat producerii de agent termic necesar incazirii si a apei calde de consum pentru o locuinta individuala. Daca ceste cazane sunt destinate numai producerii de apa calda de consum acestea poarta denumirea de boilere.
Combustibilul folosit este de obicei gazul natural, dar exista constructii care utilizeaza combustibil lichid (GPL). Pot fi cu camera de ardere deschisasau inchisa (etanseitate). In ultimul timp sunt realizate sub forma cazanelor cu condensare, care au performante superioare. Prepararea apei calde de consum se poate face in momentul cererii (instantaneu), sau in prealabil (cu acumulare). De obicei sunt montate in interiorul cladirilor, dar pot fi montate si in exterior.
Centralele termice murale produc agent termic (format din apa si, eventual, antigel) destinat incalzirii, cu o presiune de cel mult 6 bar si o temperatura de cel mult 95 °C. Randamentul lor termic brut trebuie sa fie de cel putin 90 % in cazul centralelor fara condensare (cele cu condensare au randament termic brut superior).
Majoritatea constructorilor oferta puteri cuprinse intre 5 si 100 kW, insa valoarea cea mai frecventa este de 20 000 kcal/h, adica cca. 24 kW. Deoarece gazul natural are o putere calorifica inferioara de aproape 36,00 MJ/m3N, consumul orar maxim in cazul acestor centrale este de 2,4 m3N/h, care este cota de gaz obisnuita alocata de distribuitorii de gaz din Romania utilizatorilor individuali de astfel de centrale termice. Aceasta cota asigura incalzirea unei locuinte de 480 m2. La centralele pe gaz, alimentarea cu gaz se face din retele de presiune joasa, adica la suprapresiunea nominala de 2000 Pa, cu toleranta intre 1500 si 5000 Pa.
In Romania o centrala cu o putere termica sub 0,1 Gcal/h (116,3 kW) poate fi amplasata si in incaperi care nu sunt considerate sali ale cazanelor.
Centrala este formata in principiu dintr-o carcasa fixata pe perete, in care se gasesc: un arzator, o camera de ardere, un sistem de evacuare a gazelor arse, un schimbator de caldura principal, o pompa de circulatie, un sistem de preparare a apei calde de consum, un robinet cu trei cai, un vas de expansiune, armaturi (supape, robinete de umplere, golire si aerisire), senzori si electronica de comanda.
Din punct de vedere al prepararii apei calde de consum (apa ca menajera, apa calda sanitara) ele pot fi cu prepararea instantanee a apei sau cu acumulare (cu prepararea apei in prealabil). Prepararea apei calde de consum se face cu ajutorul agentului termic produs de centrala.
In cazul prepararii instantanee apa calda este produsa in momentul aparitiei cererii de consum. Prepararea se face comutand agentul termic de la instalatia de incilzire la un schimbator de caldura cu placi. Corelarea fluxului termic necesar producerii apei calde cu cel produs prin ardere este dificila. Exista doua solutii:
- Se opteaza pentru un debit de apa fix (cat curge la un robinet) cu o diferenta de temperatura fixa, caz in care automatizarea arzatorului este simpla, dar centrala nu este flexibila la cererea de apa calda: poate servi doar un robinet, care nu poate avea debit mic, nu se poate face economie de apa calda. Solutia este insa ieftina.
- Se opteaza pentru flexibilitate, ceea ce necesita modularea flacarii (reglarea puterii flacarii prin cantitatile›ile de gaz si aer introduse in camera de ardere), ceea ce conduce la o solutie mai scumpa.
In cazul prepararii apei calde in prealabil, aceasta se face intr-un vas, incalzit de agentul termic. Solutia este flexibila, simpla, dar mai voluminoasa si mai scumpa, datorita vasului de acumulare. In plus, din vasul de acumulare caldura se pierde putin cate putin in mediul ambiant, asa ca centrala consuma combustibil si in absenta solicitarii de apa calda.
Din punct de vedere al tirajului, centralele de perete pot fi cu tiraj natural sau fortat. In cazul celor cu tiraj natural (zise si cu arzator cu aer autoaspirat) aerul necesar arderii este preluat la fel ca la o soba obisnuitaƒ, din incinta an care se afla centrala, iar gazele de ardere sunt evacuate in exterior printr-un cos de fum, cu ajutorul tirajului realizat de acesta. Camera de ardere este deschisa, adica comunica cu incinta in care este amplasata centrala. Centralele cu tiraj natural sunt mai simple, mai fiabile, mai silentioase si mai ieftine, Insa pot fi amplasate doar in spat›ii care indeplinesc condiÈ›ii foarte restrictive.
La centralele cu tiraj fortat (zise si cu arzator cu aer insuflat sau cu arzator cu introducere fortata a aerului), tirajul este realizat de un ventilator incorporat. In acest caz aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei in care este montata centrala, iar gazele produse prin ardere sunt evacuate tot in exterior, de obicei prin racorduri concentrice (cos ventuza). Camera de ardere este inchisa (etanseizara), adica nu comunica cu incinta in care este montata centrala. Ventilatorul este o componenta suplimentara, care scumpeste constructia si care se poate defecta destul de usor. Conditiile de amplasare ale centralei insa mult mai putin restrictive.